accessibilityalertarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedigital-transformationdiversitydownloaddrivedropboxeventsexitexpandfacebookguideinstagramjob-pontingslanguage-selectorlanguagelinkedinlocationmailmenuminuspencilphonephotoplayplussearchsharesoundshottransactionstwitteruploadwebinarwp-searchwt-arrowyoutube
Client Alert Client Alert

Kaj se je zgodilo z izvršnim direktorjem banke zaradi lova na internega žvižgača?

Junija 2016 je na vodstvo banke Barclays prispela prijava v zvezi s Timom Mainom, prijateljem glavnega izvršnega direktorja Barclays Bank, Jesa Staleya. Staley je Maina zaposlil, da bi mu pomagal pri reorganizaciji banke. Prijava je vsebovala obtožbe glede Mainove preteklosti in izražala dvom o ustreznosti postopka njegove zaposlitve pri Barclays.

Prijavo je oddelek za skladnost banke Barclays obravnaval kot prijavo nepravilnosti (žvižgaštvo) in uvedena je bila preiskava. Kljub pravilu, da mora družba spoštovati željo po anonimnosti prijavitelja, je Staley, ki je prejel kopijo prijave, to obravnaval kot "nepošten napad" in službi za informacijsko varnost dvakrat dal navodila, naj mu razkrijejo identiteto prijavitelja. Specialisti za IT so se v tej zvezi obrnili tudi na ameriške organe pregona, vendar preiskava ni bila uspešna.

Zadeva bi se na tem mestu zaključila, če ne bi še en žvižgač obvestil vodstva banke o Staleyevih neprimernih ukrepih, da odkrije identiteto prvotnega žvižgača in izrazil dvom v ustreznost postopkov prijave nepravilnosti pri banki. Posledično je banka podala prijavo pristojnim organom in uvedla notranjo preiskavo pod vodstvom odvetniške družbe Simmons & Simmons.

Zaradi poskusov odkritja prvega žvižgača je vodstvo banke Barcleys Staleyu izreklo formalni pisni opomin in mu močno oklestilo plačo. Preiskava pa se nadaljuje in lahko se celo zgodi, da ustrezne nadzorne agencije Staleyu izrečejo prepoved opravljanja dela na področju finančnih storitev, kar bi pomenilo, da bi moral zapustiti banko. O zadevi so poročali številni mediji, zaradi česar je bil v veliki meri prizadet ugled banke.

Kaj takega se lahko zgodi tudi v Sloveniji. Člani uprave bank morajo ravnati v skladu z najvišjimi etičnimi standardi, za kršitev tega načela pa ni izključen niti postopek razrešitve posameznega člana pri Banki Slovenije. Tudi družbam, ki niso podvržene tako strogi ureditvi kot banke ali zavarovalnice, lahko neustrezen sistem prijav kršitev povzroči veliko škode.

Žvižgaštvo je lahko blagoslov ali pa prekletstvo; zagotovo pa je dober in zaupanja vreden sistem prijav nepravilnosti podaljšek oddelka za skladnost ter rešitev, ki preprečuje izpostavljanje odškodninskim zahtevkom in globam, ter s tem orodje, ki krepi ugled, vrednost in stabilen napredek podjetja.

Read the full text

Download PDF

Contributors